Cât de mult ne consideră câinii cei mai buni prieteni ai lor, conform științei

de: Bianca Prangate
06 05. 2018

Câinii adeseori numiți prietenii cei mai buni ai oamenilor, datorită afecțiunii nemăsurate pe care par să o aibă pentru stăpânii lor.

Câinii de terapie sunt chiar foarte populari, mai ales în spitale și școli. Cercetările au arătat că, atunci când ai un animal de companie, sănătatea ta psihică și starea de bine se îmbunătățesc. Totuși, nimeni nu s-a întrebat cu adevărat cât de fericiți sunt patrupezii să ne ofere sprijin emoțional constant.

Un studiu de la American Humane a arătat însă că, din fericire, le place să facă asta la fel de mult cât ne place și nouă.

Studiul a arătat că, atunci când câinii participă la sesiuni de așa-zise intervenții emoționale, ei nu se simt stresați. „Ce a făcut acest studiu unic a fost faptul că s-a desfășurat în mai multe locuri – a avut loc în cinci spitale diferite din țară – și faptul că am vizitat mai bine de o sută de pacienți și peste 26 de câini au participat, făcând din studiu cel mai amplu din domeniu”, a explicat Amy McCullough, autorul principal al studiului, pentru National Geographic.

În cadrul studiului, saliva câinilor a fost analizată pentru a observa nivelul de corizol, un hormon al cărui nivel crește când animalele și oamenii se simt stresați. Cercetătorii au comparat mostrele de salivă luate de la câini când se aflau acasă cu cele de la câini când pariticipau la activități diferite cu copiii bolnavi de cancer.

Pe lângă mostrele de salivă, oamenii de știință au filmat câinii și au analizat comportamentele lor. Au vrut să vadă dacă apar semne că aceștia nu s-ar simți bine, precum linsul pe bot sau scheunatul.

Rezultatele au fost destul de clare – nu a existat niciun semn care să arate că patrupezii ar fi altfel decât fericiți. Totuși, cercetătorii au descoperit că animalelor nu prea le plăcea când cineva le peria părul – cine ar fi crezut?